Kulinarske avanture u Prvoj privatnoj gimnaziji iz Zagreba

Kulinarska radionica_preview

Kulinarske avanture u Prvoj privatnoj gimnaziji iz Zagreba

Kulinarske avanture u Prvoj privatnoj gimnaziji u Geografsko istraživačkoj grupi s prof. Šimom Sušićem iz pera oduševljenog učenika:

#Naša grupa, koja se nalazi jednom tjedno poslije nastave, okupila je sportske, geografske i kulinarske entuzijasta predvođene istim takvim profesorom.

Od brojnih tema koje prolazimo na satu, jedan dio posvetili smo otkrivanju podrijetla određenih namirnica i kako se njihova konzumacija mijenjala kroz povijest.

Bavili smo se vrstama soli u svijetu, kako nastaju i za što se koriste. Zanimalo nas je i kako se dobiva sol i što je nekada značilo imati sol.

Proučavali smo vrste tikvi, riba i školjaka, od čega smo posebnu pozornost posvetili srdeli. Brojni sportaši u grupi usmjerili su dio predavanja i prema izradi energetskih pločica na bazi zobi i palačinkama s pireom od tikve kao nadopuni u prehrani. Učili smo i o ribama u Jadranu i iznenadili se koliko ih ima otrovnih.

S obzirom na to da živimo u svijetu u kojem se očekuje trenutno rješavanje ozljeda kojekakvim čarobnim pilulama, bilo je riječi o ljekovitom bilju i ljekovitim pripravcima koji mogu ubrzati saniranje određenih ozljeda (gavez, pitomi kesten, mumio smola, kopriva, sirova kora krumpira itd.).

Jedan sat, tzv. masterclass, bio je posvećen određivanju različitih žitarica i pseudožitarica. Učenici su ulazili jedan po jedan i u minutu i pol pokušali identificirati što više žitarica, poput zobi, ječma, raži, kvinoje, amaranta, prosa, heljde itd.

Također smo prošli i povijesni razvoj tjestenina i njezinu izradu, nakon čega su učenici dobili zadatak da izrade i slikaju proces izrade vlastite tjestenine tijekom zimskih praznika.

U sklopu ovog izbornog predmeta predviđena je i terenska nastava. Do sada smo uspješno odradili tri: PP Lastovsko otočje, Rab i Unije. Cilj je uvijek bio isti – istražiti otok,upoznati se s ljudima, običajima i problemima otoka. Upoznati floru i faunu. Orijentirati se u prostoru. Lovili smo ribu s profesionalnim ribarima, brali divlje šparoge, izrađivali ribolovni alat, vježbali različite čvorove, veslali u kajacima, spavali u šatorima,a najviše od svega smo uživali u samoj prirodi.”

Share the Post

Centar za postavke privatnosti

Koristimo kolačiće

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.

Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija. Ipak, sve informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste omogućili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami odaberete hoćete li odobriti spremanje kolačića, da automatski pri zatvaranju internetskog preglednika obrišete spremljene kolačiće i slično.

Kako onemogućiti kolačiće?
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u postavkama vašeg internetskog preglednika.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Kakve kolačiće koriste naše stranice i zašto?
Naše stranice koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kolačići se koriste za pamćenje korisničkih podataka i postavki.

Kakvi još kolačići postoje na našim stranicama?
Postoji nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogućujemo kolačiće društvenih mreža (Facebook), servisa za mjerenje posjećenosti (Google Analytics i Gemius Audience) te oglašivačkih mreža poput Google AdSensea.

Dodatne informacije
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. Više informacija možete saznati na sljedećim poveznicama:
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/
http://www.aboutads.info/choices/