Oblici japanskih noževa

oblike-japonskih-kuhinjskih-nozev_0

Oblici japanskih noževa

Japanski kuhinjski noževi su se kroz povijest razvili iz jednostavne teške oštrice, slične debi, u više oblika, prilagođenim različitim kuhinjskim poslovima. Velik, klasičan trio su DEBA, USUBA i YANAGIBA.

YANAGIBA: nož s dugom oštricom je na početku služio rezanju tankih slojeva sirove ribe. Tipični yanagiba noževi su dugi od 24 cm do 36 cm. Poznati kuhari kažu da su idealni za precizne kuharske zahvate. Yanagiba noževi imaju japansku dršku, jednostrano su brušeni pod malim kutom. Sama riječ yanagiba na japanskom znači vrba, oblik sječiva sliči na vrbin list.

Slični noževi su: takobigi kojim se reže sashimi u okolici Tokija i fugubigi, manja i tanja verzija yanagibe, namijenjena rezanju „fugu fish“ ili ribe napuhače.

DEBA: težak, klasičan, japanski nož za teže zahvate. Na početku se koristio za sječu i filetiranje ribe i peradi. Deba noževi su obično dugi od 16,5 cm do 21 cm, debljine 9 mm. Brušeni su jednostrano i imaju japansku dršku. Postoji više vrsta deba noževa:

HON-DEBA je pravi deba nož, najdeblji i najteži,

KO-DEBA je manji deba nož za rezanje manje ribe,

KANISIKI-DEBA je poseban deba nož koji služi za filetiranje rakova i peradi,

YO-DEBA ima europsku dršku,

MIROSHI-DEBA se koristi za filetiranje ribe (miroshi na japanskom znači filetiranje).

USUBA: taj oblik noža ima pravokutnu, tanku oštricu namijenjenu rezanju povrća. Postoje azumgata usuba ili kakugata usuba noževi. Razlika među njima je u prednjem dijelu oštrice koji može biti u obliku polukruga ili kvadrata. Različiti oblici su namijenjeni rezanju različitih vrsta povrća. Usuba je jednostrano brušen nož s klasičnom japanskom drškom.

GYUTO: taj oblik je nekakva varijanta glavnog noža u europskim kuhinjama. Glavna razlika je u tanjoj oštrici. Japanski nož ima obično oštricu od tvrđeg čelika i dvostrano je brušen. Gyuto može imati japansku ili europsku dršku. Na početku se gyuto koristio za rezanje velikih komada goveđeg mesa (po tome je dobio ime: gyuto doslovce znači kravlja oštrica). Dimenzije oštrice su od 15 cm do 39 cm, a najčešće su dužine od 21 cm do 27 cm. Dobre oštrice su između 1,5 cm do 0,5 cm, debljine.

SANTOKU: taj oblik noža dobar je za rezanje povrća, ribe i mesa. U nekim dijelovima Europe je poznat pod imenom santoku, dok je njegovo pravo ime santoku-bocho ili bukabocho. Može imati japansku ili europsku dršku. Oštrica je duga od 16,5 cm do 18 cm i skoro uvijek brušena s obje strane.

SJEKIRICE: koriste se za sjeckanje povrća i ostale kuhinjske zahvate. Japansko ime je chukaboko.

PETTY: mali kuhinjski nož (petty ili petty naifu). Koristi se za ljuštenje ili rezanje povrća. Dužina oštrice je obično od 12 cm do 15 cm.

SUJIHIKI: noževi iz te skupine imaju klasičnu, europsku dršku. Koriste se za precizno rezanje i filetiranje.

GARASUKI: taj oblik japanskog noža ne postoji u europskoj varijanti. Koristi se za pripremu peradi (rezanje na dva dijela). Radi njegove debljine ga uporabljamo i za ostale teže zahvate kod kojih nam treba mali ali jaki nož. Njegova lakša i tanja varijanta je honesuki koji služi za odvajanje mesa od kostiju kod peradi.

Napisao: Luka Grmovšek, Ošter rob

Zatvori ✕

Cijena

knkn

Brand

Materijali

Tip proizvoda

Vrsta noža

Centar za postavke privatnosti

Koristimo kolačiće

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.

Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija. Ipak, sve informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste omogućili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami odaberete hoćete li odobriti spremanje kolačića, da automatski pri zatvaranju internetskog preglednika obrišete spremljene kolačiće i slično.

Kako onemogućiti kolačiće?
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u postavkama vašeg internetskog preglednika.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Kakve kolačiće koriste naše stranice i zašto?
Naše stranice koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kolačići se koriste za pamćenje korisničkih podataka i postavki.

Kakvi još kolačići postoje na našim stranicama?
Postoji nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogućujemo kolačiće društvenih mreža (Facebook), servisa za mjerenje posjećenosti (Google Analytics i Gemius Audience) te oglašivačkih mreža poput Google AdSensea.

Dodatne informacije
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. Više informacija možete saznati na sljedećim poveznicama:
https://www.allaboutcookies.org/
https://www.youronlinechoices.eu/
https://www.aboutads.info/choices/