Blog

Ukratko smo već pisali o osnovnim vrstama noževa koje je potrebno imati u kuhinji. Za sve one koji bi željeli utvrditi gradivo ili pomnije pristupiti temi noževa, donosimo detaljnije informacije.

Noževe razlikujemo prema vrsti materijala- postoje oni od legura željeza te keramički noževi.

Prvi željezni, čelični noževi su tradicionalni i s njima nikako nećete pogriješiti. Njih opet dijelimo na europske i japanske, a razlikuju se po načinu brušenja oštrice i obliku ručke.

Koji su bolji i kako odabrati? Ne postoji točan i jedinstven odgovor, sve ovisi o tome koji nož više odgovara vašoj ruci, koja drška vam prirodno leži na dlanu da možete lagano rezati.

Osnovni oblik kuhinjskog noža u zadnjih se 10000 godina nije puno mijenjao. Promijenili su se materijali i način izrade. Danas kvaliteta i cijena kuhinjskog noža ovise o:

– kvaliteti čelika
– metodi izrade oštrice
– oštrini oštrice i trajnosti oštrine
– brušenju (koliko često ga treba brusiti i koliko je brušenje zahtjevno)
– ravnoteži između oštrice i drške
– kvaliteti i izradi drške.

Ništa od ovih podataka ne olakšava izbor, čini vam se da ga samo dodatno komplicira? Pa kako onda izabrati?

Krenimo od oštrice. Široke oštrice se koriste za rezanje povrća, uske za rezanje mesa. Uske oštrice nisu dobre za sjeckanje, dok širokim ne možemo ljuštiti…

Osnovno je pravilo: kuhinjski nož mora dobro rezati bez uporabe snage. Oštrica takvog noža je tanja i osjetljivija i ne koristi se za sjeckanje i rezanje kostiju, filetiranje ribe, otvaranje kokosa… za sve navedeno trebat će vam posebni noževi, ali izaberimo prvo onaj osnovni, kuharski nož.

Pa, prije nego što se odlučite za europski ili japanski, prije nego isprobate kako vam koji nož leži u ruci, razmislite o sljedećem:

– kakav tip noža želite imati (s obzirom na namirnice i jela koja spremate)
– mora li oštrica biti od potpuno nehrđajućeg čelika ili vam malo patine neće smetati
– želite li sami brusiti nož
– želite li neke posebne vrste noževa
– koliko novaca možete odvojiti za dobar nož

Kada ste na sve to odgovorili, svratite do nas, izbor noževa i europskih i japanskih, u našem dućanu je najbolji, a vrlo rado ćemo vam pomoći izabrati vaš savršen nož.

Za kraj još jedan citat japanskog majstora kuhara: “Samo dobar nož nije dovoljan da postanete i dobar kuhar“. Pametno izaberite nož, a onda se treba baciti na praktični dio i vježbanje.

U kuhinji pažljivo režite, sjeckajte, filetirajte i pazite na prste!

Centar za postavke privatnosti

Koristimo kolačiće

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.

Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija. Ipak, sve informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste omogućili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami odaberete hoćete li odobriti spremanje kolačića, da automatski pri zatvaranju internetskog preglednika obrišete spremljene kolačiće i slično.

Kako onemogućiti kolačiće?
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u postavkama vašeg internetskog preglednika.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Kakve kolačiće koriste naše stranice i zašto?
Naše stranice koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kolačići se koriste za pamćenje korisničkih podataka i postavki.

Kakvi još kolačići postoje na našim stranicama?
Postoji nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogućujemo kolačiće društvenih mreža (Facebook), servisa za mjerenje posjećenosti (Google Analytics i Gemius Audience) te oglašivačkih mreža poput Google AdSensea.

Dodatne informacije
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. Više informacija možete saznati na sljedećim poveznicama:
https://www.allaboutcookies.org/
https://www.youronlinechoices.eu/
https://www.aboutads.info/choices/