Bez alata nema zanata

Ukratko smo već pisali o osnovnim vrstama noževa koje je potrebno imati u kuhinji. Za sve one koji bi željeli utvrditi gradivo ili pomnije pristupiti temi noževa, donosimo detaljnije informacije.

Noževe razlikujemo prema vrsti materijala- postoje oni od legura željeza te keramički noževi.

Prvi željezni, čelični noževi su tradicionalni i s njima nikako nećete pogriješiti. Njih opet dijelimo na europske i japanske, a razlikuju se po načinu brušenja oštrice i obliku ručke.

Koji su bolji i kako odabrati? Ne postoji točan i jedinstven odgovor, sve ovisi o tome koji nož više odgovara vašoj ruci, koja drška vam prirodno leži na dlanu da možete lagano rezati.

Osnovni oblik kuhinjskog noža u zadnjih se 10000 godina nije puno mijenjao. Promijenili su se materijali i način izrade. Danas kvaliteta i cijena kuhinjskog noža ovise o:

– kvaliteti čelika
– metodi izrade oštrice
– oštrini oštrice i trajnosti oštrine
– brušenju (koliko često ga treba brusiti i koliko je brušenje zahtjevno)
– ravnoteži između oštrice i drške
– kvaliteti i izradi drške.

Ništa od ovih podataka ne olakšava izbor, čini vam se da ga samo dodatno komplicira? Pa kako onda izabrati?

Krenimo od oštrice. Široke oštrice se koriste za rezanje povrća, uske za rezanje mesa. Uske oštrice nisu dobre za sjeckanje, dok širokim ne možemo ljuštiti…

Osnovno je pravilo: kuhinjski nož mora dobro rezati bez uporabe snage. Oštrica takvog noža je tanja i osjetljivija i ne koristi se za sjeckanje i rezanje kostiju, filetiranje ribe, otvaranje kokosa… za sve navedeno trebat će vam posebni noževi, ali izaberimo prvo onaj osnovni, kuharski nož.

Pa, prije nego što se odlučite za europski ili japanski, prije nego isprobate kako vam koji nož leži u ruci, razmislite o sljedećem:

– kakav tip noža želite imati (s obzirom na namirnice i jela koja spremate)
– mora li oštrica biti od potpuno nehrđajućeg čelika ili vam malo patine neće smetati
– želite li sami brusiti nož
– želite li neke posebne vrste noževa
– koliko novaca možete odvojiti za dobar nož

Kada ste na sve to odgovorili, svratite do nas, izbor noževa i europskih i japanskih, u našem dućanu je najbolji, a vrlo rado ćemo vam pomoći izabrati vaš savršen nož.

Za kraj još jedan citat japanskog majstora kuhara: “Samo dobar nož nije dovoljan da postanete i dobar kuhar“. Pametno izaberite nož, a onda se treba baciti na praktični dio i vježbanje.

U kuhinji pažljivo režite, sjeckajte, filetirajte i pazite na prste!


Tečaj €/kn: 7,53450
Zatvori ✕

Cijena

Brand

Materijali

Tip proizvoda

Vrsta noža

    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u trgovinu