Dalmatinske šufigane tikvice
bbb-dalm.-šufigane-tikviceJPG-1024×768

Dalmatinske šufigane tikvice

Dok listamo po raznim receptime za francuski ratatouille, sicilijansku caponadu, pijemontešku peperonadu, tražeći neke nove izazove pripreme ljetnih priloga od povrća – kao da zaboravljamo na one naše, poput najobičnijih dalmatinskih šufiganih tikvica. Ne to nisu variva ni »cušpajzeki« – nema brašna, zaprški, vrhnja pa čak niti vode. Ali je zato tu jedan obavezan, tradicionalni, dodatak po kojima su svi dalmatinski prilozi od povrća prepoznatljivi – sušena i dimljena panceta. Kod ovakvih recepata – s malo više bijelog dijela.
Vrijeme pripreme : 45 min
Za 4 osobe
Sastojci :
1 kg većih tikvica
1 velika glava crvenog luka
2 -3 paprike
2-3 veće, zrele rajčice
80 g dimljene pancete
3 -4 režnja češnjaka
peršin i metvica
maslinovo ulje

Za dinstane tikvice bolje su one veće, čak je ovo jelo idealni način da ih se iskoristi. Sjeckajte povrće po redu kako ga stavljate u posudu za kuhanje – ona treba da bude duboka, ne preširoka, jer će se inače povrće prebrzo kuhati i ostajati bez tekućine.Idealan je Le Creuset ili Staub!
Na maslinovo ulje najprije ubacite narezan crveni luk – dok se on samo lagano dinsta, nasjeckajte papriku i dodajte, a zatim, tikvice izrezane na kocke. S tikvicama ubacujete i pancetu narezanu na fine kockice, češnjak i peršin . Posolite. Dok se povrće pirja očistite rajčice – zarežite im križićem kožicu, ubacite u kipuću vodu, pustite nekoliko trenutaka , zatim procijedite i ogulite. Narežite ih i odstranite suvišnu vodu i sjemenke. Njih dodajte na kraju kada je ostalo povrće već ispustilo vodu. Kuhajte nekih 15- tak minuta na laganoj vatri . Na kraju dočinite – ako treba dodati soli i papra. Ja dodajem i listiće metvice (mente) – to sam naučila baveći se kulinarstvom i receptima iz drugih zemalja, prvenstveno Sicilije. Kod nas se to nije običavalo – ali upravo menta učini da ovaj prepoznatljiv prilog od ljetnog povrća postane još i bolji. Možda čak i drukčiji.
Savjet : Koristan savjet za sve zaposlene : napravite veliku dozu šufiganih tikvica! Možete ih jesti kao prilog mesu s roštilja, uz lešo meso (to je u Dalmaciji najčešći prilog, odmah iza šalše od poma) a sve što ostaje postaje izvanredna baza za rižot ili pašta šutu.
pripremila i slikala: Damira Skansi

LE CREUSET POSUDA OVALNA NARANČASTA, 31 CM

GLOBAL G-80, SANTOKU NOŽ S UTORIMA, 18 CM

https://solipapar.com/proizvod/epi-daska-smeda-11137484/


Tečaj €/kn: 7,53450
Zatvori ✕

Cijena

Brand

Materijali

Tip proizvoda

Vrsta noža

    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u trgovinu