Raža u umaku od rajčica, paprika i kapara
Raža-u-umaku-od-rajčica-paprika-i-kapara-1024×575

Raža u umaku od rajčica, paprika i kapara

Riba s rajčicama, uz različite mirodije i dodatke, zavisno od krajeva i tradicije vrlo je čest način pripreme ribe u mediteranskim kuhinjama. Ovo nije brudet – mada na prvi pogled tako izgleda. Ukusi su, međutim, sasvim drukčiji – ovo je više riba »in umido« kako bi rekli naši stari, koristeći talijanske uzance pripreme ribe »na juhasti način«.

Priprema i kuhanje : 40 min

Za 4 osobe

Sastojci:

1 kg – 1,20 kg raže

1 velika paprika

3 režnja češnjaka

40 g pelata

2 jušne žlice kapara

grančica ružmarina

1 dl bijelog vina

soli, papra, malo ljute papričice

2 -3 jušne žlice  maslinovog ulja

Ražu očiste i ogule na ribarnici. Razrežite je na veće komade. Papriku narežite na režnjeve. Pelate isjeckajte. Kapare – najbolje  one u soli-  namočite u vodi i dva puta mijenjati vodu kako bi isprali sol.

Potrebna vam je veća, duboka tava (promjera 28 -30 cm) koja je idealna za pravljenje umaka  s ribom. Ulijte maslinovo ulje, zagrijte ga i položite komade raže na donju stranu (neki ribari  ali i neki kuhari ne vole kada se očisti donja koža, jer ona bolje drži mekano meso raže ). Na jačoj vatri popecite ražu najprije s jedne strane, okrenite je pažljivo pomoću dvije vilice, hitro popecite samo na površini s druge strane i vratite u prvotni položaj.  Zalijte s vinom, dodajte 2 grančice ružmarina u komadu (kasnije ćete ih odstraniti) – i dalje imate jaču vatru. Ubacite narezanu papriku, ljutu papričicu (ako volite), zatim rajčice,  češnjak i grubo narezane kapare. Smanjite vatru na minimum, poklopite i pustite ribu desetak minuta da se napravi fini umak i raža skuha do kraja. Povremeno protresite cijelu posudu da se riba ne zalijepi.  Pred kraj kuhanja – provjerite vilicom da li se meso raže odljepljuje od središnje kosti – ako vam se čini da je umak previše jušan, nastavite kuhati nekoliko minuta bez poklopca.

Ovo je tipičan način pripreme raže ribara iz Pesara i Fana, u talijanskoj pokrajini Marche. Oni ga služe sa popečenim kruhom, kojeg postružu s češnjakom i začine sa par kapi gustoga maslinovog ulja.

Pripremila i slikala: Damira Skansi


Tečaj €/kn: 7,53450
Zatvori ✕

Cijena

Brand

Materijali

Tip proizvoda

Vrsta noža

    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaPovratak u trgovinu