Blog
Kulinarska radionica_preview

Kulinarske avanture u Prvoj privatnoj gimnaziji iz Zagreba

Kulinarske avanture u Prvoj privatnoj gimnaziji u Geografsko istraživačkoj grupi s prof. Šimom Sušićem iz pera oduševljenog učenika:

#Naša grupa, koja se nalazi jednom tjedno poslije nastave, okupila je sportske, geografske i kulinarske entuzijasta predvođene istim takvim profesorom.

Od brojnih tema koje prolazimo na satu, jedan dio posvetili smo otkrivanju podrijetla određenih namirnica i kako se njihova konzumacija mijenjala kroz povijest.

Bavili smo se vrstama soli u svijetu, kako nastaju i za što se koriste. Zanimalo nas je i kako se dobiva sol i što je nekada značilo imati sol.

Proučavali smo vrste tikvi, riba i školjaka, od čega smo posebnu pozornost posvetili srdeli. Brojni sportaši u grupi usmjerili su dio predavanja i prema izradi energetskih pločica na bazi zobi i palačinkama s pireom od tikve kao nadopuni u prehrani. Učili smo i o ribama u Jadranu i iznenadili se koliko ih ima otrovnih.

S obzirom na to da živimo u svijetu u kojem se očekuje trenutno rješavanje ozljeda kojekakvim čarobnim pilulama, bilo je riječi o ljekovitom bilju i ljekovitim pripravcima koji mogu ubrzati saniranje određenih ozljeda (gavez, pitomi kesten, mumio smola, kopriva, sirova kora krumpira itd.).

Jedan sat, tzv. masterclass, bio je posvećen određivanju različitih žitarica i pseudožitarica. Učenici su ulazili jedan po jedan i u minutu i pol pokušali identificirati što više žitarica, poput zobi, ječma, raži, kvinoje, amaranta, prosa, heljde itd.

Također smo prošli i povijesni razvoj tjestenina i njezinu izradu, nakon čega su učenici dobili zadatak da izrade i slikaju proces izrade vlastite tjestenine tijekom zimskih praznika.

U sklopu ovog izbornog predmeta predviđena je i terenska nastava. Do sada smo uspješno odradili tri: PP Lastovsko otočje, Rab i Unije. Cilj je uvijek bio isti – istražiti otok,upoznati se s ljudima, običajima i problemima otoka. Upoznati floru i faunu. Orijentirati se u prostoru. Lovili smo ribu s profesionalnim ribarima, brali divlje šparoge, izrađivali ribolovni alat, vježbali različite čvorove, veslali u kajacima, spavali u šatorima,a najviše od svega smo uživali u samoj prirodi.”

Zatvori ✕

Cijena

knkn

Brand

Materijali

Tip proizvoda

Vrsta noža