Blog

cropped-prozor-s-valovima

Kužina s pogledom, blog

O blogerici

Ja, Damira Skansi, bloggerica

Neću otvarati svoj blog gastronomskih članaka i recepata ! Kasnim , zapravo, više od 10 godina kada sam započela pisati o gastronomiji i ubjeđivati urednike kako je to, ne samo, IN, već je korisno i za očuvanje kulturne baštine, za unaprijeđenje gastronomske kulture a time i ugostiteljskih usluga, turizma i ostalih grana privrede. Pa ipak, otvaram ovaj blog pritisnuta najviše poplavom prepisanih, neskuhanih i slabih recepata koji ispadaju iz svega oko nas.

Kuhanje je vrlo ozbiljna stvar : u njemu je sadržano svo naše znanje i iskustva kojima smo se napajali u našim porodicama i krajevima u kojima smo odrasli. Regijama, jer one su vjerovatno jedna od najsnažnijih odrednica tipa naše prehrane. Putovanjima i ako je bilo sreće – a ja to smatram neizmjernim bogatstvom i srećom – življenja u drugim gradovima ili zemljama. Upoznavanjem tuđih običaja, navika i načina pripremanja hrane. Uživanjem i usvajanjem svega onoga što nam se svidjelo i što je obogatilo kuhinju svake osobe koja u obilasku tržnica, seoskih gostiona, gradskih bistroa, oštarija i restorana upija znanje i bogatstvo nekog naroda i sredine.

Moj Split i Dalmacija, posebno Sinjska krajina moje majke; studij u Zagrebu i lutanje po zagorskim bregima; Ljubljana te osobito slovenski Kras, koji ujedinjuje tri velike kuhinje: talijansku, austrijsku i slovensku. I, onda, kolijevka svjetske gastronomije i kulinarstva: Italija. Desetak godina života u pokrajinama Marche, Romagnia i Emilia. Bologna : učenje i mijesenje prvih pašta u životu. Umbria sa svojim kobasicama i suhomesnatim proizvodima. Rim sa snažnim ukusima trattorija i Ostije… Sicilija, moja pasija, ne samo kulinarska u kojoj se sljubljuju talijanski i arapski utjecaji. Pa onda, opet, povratak korjenima Dalmacije koje nalazim u venecijanskoj i trevižanskoj kuhinji – uz stalno propitivanje tko je od koga nešto preuzeo… Tu je nekoliko mjeseci grčkog Soluna i mezenja po tavernama Halkidikija. I – danas, moj dom je Istra, sa savršenim spojevima domaće, talijanske i primorske kuhinje.

Što je čije? Kadkada i sama teško odgovorim pišući i kuhajući. Iz svega toga bogatstva polako se razaznaje jedna kužina s pogledom na – more i Mediteran, moju vječitu ljubav i inspiraciju. Pogled je osoban, u njemu je osim ljubavi i vlastog ukusa, sazdano svo ono učenje i uživanje.

Kitchen with a view. My way of cooking and writing about mediterranean food.

Zatvori ✕

Cijena

knkn

Brand

Materijali

Tip proizvoda

Centar za postavke privatnosti

Koristimo kolačiće

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.

Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija. Ipak, sve informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste omogućili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami odaberete hoćete li odobriti spremanje kolačića, da automatski pri zatvaranju internetskog preglednika obrišete spremljene kolačiće i slično.

Kako onemogućiti kolačiće?
Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u postavkama vašeg internetskog preglednika.
Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Kakve kolačiće koriste naše stranice i zašto?
Naše stranice koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kolačići se koriste za pamćenje korisničkih podataka i postavki.

Kakvi još kolačići postoje na našim stranicama?
Postoji nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogućujemo kolačiće društvenih mreža (Facebook), servisa za mjerenje posjećenosti (Google Analytics i Gemius Audience) te oglašivačkih mreža poput Google AdSensea.

Dodatne informacije
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. Više informacija možete saznati na sljedećim poveznicama:
https://www.allaboutcookies.org/
https://www.youronlinechoices.eu/
https://www.aboutads.info/choices/