Blog
vzdrzevanje-kuhinjskih-nozev-01

Održavanje kuhinjskih noževa

Prosječan kuhinjski nož u našim kuhinjama je obično jeftiniji nož, kupljen u robnoj kući. Proizvođač je nepoznat, a kvalitetu i tip čelika označava natpis „stainless steel“. Zahvaljujući TV prodaji su popularni još i pila noževi ili noževi koji mogu prerezati željeznu šipku, ciglu, rajčicu u zraku… Oštrica tih noževa se istroši nakon duže uporabe, a od kvalitete materijala, od kojeg je napravljena oštrica, je ovisno kako ćemo ga brušenjem održavati.
REDOVITO RAVNANJE OŠTRICE

Za ravnanje oštrice uporabljamo brusni štap kakav obično vidimo kod mesara. Upotreba je vrlo jednostavna. Brusni štap ne brusi, već samo ravna vrh oštrice mikroskopskim otkrivanjem i odstranjivanjem neravnina. Ako uzmemo u ruke lijep, ravan papir, možemo se na rubu porezati. Ako taj isti papir zgužvamo, još uvijek je tanak i oštar, ali nije više ravan i ne možemo se porezati. Tako i kod kuhinjskog noža, brusni štap izravna rub i oštrica opet besprijekorno reže. Ravnanje oštrice traje 10 sekundi. Što češće ravnamo, bolje je. Kad brusni štap više ne pomaže, znači da je vrijeme za brušenje. Ako redovito koristimo brusni štap, oštrica će ostati i do deset puta duže vremena oštra. Paziti moramo samo na izbor i kupovinu brusnog štapa. Grubi čelični štapovi ili štapovi koji su priloženi uz jeftinije noževe nisu dobri. Preporučujem vrlo fine čelične štapove za kuhinjske noževe od mekšeg čelika, zatim brusne štapove s dijamantnom prevlakom i keramičke brusne štapove za noževe od tvrđeg čelika. Za domaću upotrebu preporučujem jeftiniji fini keramički štap.

ZAŠTO NAM TREBA DASKA ZA REZANJE
Nikad ne režite na mramornoj, staklenoj, keramičkoj, željeznoj i njima sličnoj površini. Uporabljajte daske od umjetnog materijala ili drva. Od drvenih dasaka su za noževe bolje one koje imaju godove okrenute prema gore kao odrezan panj. Dobro je da uporabljamo bar dvije daske, jednu za meso i ribu, a drugu za voće i povrće.

NJEŽNIJA UPOTREBA
Oštrim nožem režemo lakše i zato nam ne treba toliko snage. Za neke namirnice je dovoljna već sama težina noža, za ostale tek minimalan pritisak. Režući manjom silom, manje oštetimo stanice namirnica i manje je opasno da se porežemo. Kad nož prereže namirnice, udari u dasku za rezanje i to uvijek šteti oštrici noža.
STRUGANJE
Kad na dasci režemo povrće, obično narezane komadiće oštricom postružemo iz daske u lonac. To jako šteti oštrici, zato uvijek okrenimo nož i postružimo tupim rubom oštrice.
REDOVITO BRUŠENJE
To važi za one koji sami bruse svoje noževe. Redovito brušenje je jednostavnije, uzme nam manje vremena i odstranjuje manje materijala. Nakon nekoliko godina uporabe će redovito brušen nož, imati manje istrošenu oštricu od noža koji je bio rijetko nabrušen.
UPORABA PRAVOG „TIPA“ NOŽA
Osjetljiva oštrica japanskog noža nije namijenjena sjeckanju i rezanju kostiju, otvaranju kokosa i ne koristi se umjesto odvijača ili čekića.

ČIŠČENJE NOŽA
Iako su noževi od nehrđajućeg čelika, vrlo je važno da ih nakon uporabe odmah očistimo, odnosno da ih ne ostavljamo prljave i mokre u sudoperu. Noževi su nehrđajući do neke mjere. Noževe ne smijemo prati u perilici za suđe jer vruća voda, agresivna sredstva za pranje i udarci o drugo suđe štete svakom nožu. Preporučujem da već tijekom same uporabe povremeno obrišemo nož suhom krpom. Rezanje čistim nožem je lakše i sigurnije. Nakon uporabe isperimo nož mlakom vodom, po potrebi nježno protrljajmo spužvicom i sredstvom za pranje. Zatim nož obrišimo te pustimo da se potpuno osuši. Ako je oštrica noža od čelika u kojem je malo kroma (Cr) ili ga uopće nema, možemo nož namazati uljem koje ne sadrži kiselinu npr. uljem od suncokreta.
PRAVILNO SPREMANJE KUHINJSKIH NOŽEVA
Kuhinjske noževe ne spremamo u ladici zajedno s ostalim kuhinjskim priborom jer sa na taj način oštrice mogu oštetiti, a i mi se možemo porezati kad nešto tražimo u toj ladici. Za spremanje noževa preporučujem magnetni stalak koji se može montirati na bilo kakvu podlogu, a noževi na njemu su nam uvijek na dohvatu ruke.

Zatvori ✕

Cijena

knkn

Brand

Materijali

Tip proizvoda

Vrsta noža